Κάντε Click για λεπτομέρειες

Κάντε Click για λεπτομέρειες

Κάντε Click για λεπτομέρειες

Κάντε Click για λεπτομέρειες

Κάντε Click για λεπτομέρειες

Κάντε Click για λεπτομέρειες
Κάντε Click για λεπτομέρειες

Κάντε Click για λεπτομέρειες

Κάντε Click για λεπτομέρειες

Κάντε Click για λεπτομέρειες

Κάντε Click για λεπτομέρειες

Κάντε Click για λεπτομέρειες
Νέα του Μουσείου - Εκθέσεις<< Πίσω στα Νέα
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2011

Το έργο της Χρυσάνθης Κουμιανάκη "Walking Disaster" πρότεινε η επιτροπή που συνεστήθη από το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου να βραβευθεί για το 2011.

Πρόκειται για ένα έργο που ανοίγει ένα νέο δρόμο και από εννοιολογική και από αισθητική άποψη και ακόμη πιστεύεται ότι αυτό θα λειτουργήσει εποικοδομητικά στη μελλοντική εικαστική αναζήτηση της βραβευθείσης εικαστικού.

Η Χρυσάνθη Κουμιανάκη γεννήθηκε το 1985 στο Ηράκλειο και σπούδασε στο τμήμα Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο Derby παρακολούθησε Visual Communication and Interactive Media, και επίσης το 2009-2010 Καλές Τέχνες στο πανεπιστήμιο των Τεχνών του Λονδίνου.

Η ίδια για το συγκεκριμένο έργο γράφει: «Στην τελευταία μου δουλειά διερευνώ δημόσιους χώρους συνάθροισης και πιο συγκεκριμένα το ενδιαφέρον μου προσανατολίζεται στα πάρκα και τους κήπους. Επικεντρώνομαι στο σχεδιασμό τους και σε επαναλαμβανόμενα στοιχεία της δομής τους, όπως το τοπίο, τα μοτίβα, τα μνημεία και πως αυτά βιώνονται από τον κάθε χρήστη. Στο έργο 'Walking Disaster' προσεγγίζω την οδοιπορική εμπειρία, την ανάμνηση και εξιστόρηση της. Απομονώνω και απεικονίζω ένα μέρος του κήπου που βρίσκεται στο Ζάππειο Μέγαρο και τον καθρέφτη του, υπονοώντας μία πύλη. Δημιουργώ μια νέα εικόνα που βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματική χρησιμοποιώντας και τονίζοντας την επανάληψη του τοπίου που παρατηρούμε στον σχεδιασμό των κήπων. Στο δεύτερο μέρος του έργου καταστρέφω αυτή την εικόνα, την επαναλαμβάνω και την ανασυνθέτω σχολιάζοντας την εμπειρία και ανάμνηση του χώρου. Ο χρήστης δημιουργεί μια πολλαπλή προσωπική ιστορία, αλλοιώνει και ανακατασκευάζει τον χώρο κάθε φορά που τον χρησιμοποιεί. Η εμπειρία του αποτελείται από θραύσματα εικόνων, στιγμών και βιωμάτων. Η ανάμνηση του είναι ένα νέο κατασκεύασμα, μία επιλεγμένη εικόνα που επαναλαμβάνεται και αναδομείται κάθε φορά διαφορετικά.»

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου που θεσμοθέτησε το βραβείο εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: « Είναι εξαιρετικά παρήγορο το ότι η επιτροπή ομόφωνα κατέληξε σε μία πρόταση που αφορά το έργο ενός νέου καλλιτέχνη ο οποίος με τη σειρά του εμπνέεται και σχεδιάζει μια νέα άποψη, μια άποψη που αφενός δένει και αφετέρου συμπληρώνει τη συλλογή μας. Βεβαίως αρκετά έργα, θα έλεγα τα περισσότερα υπακούουν σε αυτή την αρχή. Επιλέχθηκε ένα από αυτά για το 2011 και πρόθεση μας είναι κάθε χρόνο να μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τον διαγωνισμό για το καλύτερο και ακόμα το καταλληλότερο έργο εντάσσοντας το στο μουσείο μας.

Επιθυμία μας είναι να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στο μέλλον έτσι ώστε κάθε χρόνο κατά τις ημέρες των εορτών να δίνεται από την πινακοθήκη μας το στίγμα της κάθε χρονιάς σε ότι αφορά το εικαστικό τοπίο της Κρήτης.»

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση των έργων θα είναι ανοιχτή για το κοινό 6-8 κάθε βράδυ εκτός από τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Για διαφορετικές ώρες κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 6976974000. Τέλος, τα εκτιθέμενα έργα διατίθενται προς πώληση απευθείας από τους δημιουργούς τους σε μια προσπάθεια του μουσείου να βοηθήσει στην προβολή τους δεδομένου ότι ανάλογοι χώροι τουλάχιστον στο Ηράκλειο απουσιάζουν.

 
HomeAbout

Ελληνικά | English  

All contents © copyright 2000 - 2007 Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου - Heraklion Museum of Visual Arts